Hoe schrijf ik webteksten?

warning: Declaration of views_plugin_style_default::options(&$options) should be compatible with views_object::options() in /domains/natuurlijkwebdesign.nl/DEFAULT/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 0.

Op internet lezen mensen niet. Ze scannen. Schrijf daarom kort. In korte en krachtige zinnen.
 
Een aantal tips voor het schrijven van teksten voor een website:
 
1.  Voor wie schrijf je?
Een bezoeker komt meestal met een concrete 'zoekvraag' op een website. Probeer je te verplaatsen in de doelgroep van je website. Wat zijn mogelijke zoekvragen van bezoekers?
 
Stem de teksten af op de doelgroep en hun informatiebehoefte. De zoekvragen en teksten voor een website voor kinderen (valt hier iets leuks te beleven?), zijn anders dan voor een groep professionals (is hier een concrete oplossing voor mijn probleem?). 
Gebruik de woorden van de bezoeker, en vermijd moeilijke woorden en vakjargon.
 
Met links op de juiste plaats kun je bezoekers naar andere relevante informatie sturen. In de linktekst staat waar de link naar verwijst. Dus niet "Wil je meer weten, klik hier", maar "Wil je zelf jouw website actueel houden? Natuurlijk Webdesign geeft tips voor het schrijven van webteksten".
 
Houd de 'zoekvraag' van de bezoeker voor ogen: in plaats van "welke informatie wil ik aanbieden op mijn website?", stel jezelf de vraag "welke informatie zoekt de doelgroep op mijn website?" .  
 
2.  Kort en bondig
Wees concreet en schrijf beknopt. Het belangrijkste staat bovenaan. Dit nodigt lezers uit om verder te lezen.
 
Korte alinea’s en kopjes maken een tekst scanbaar. Bekijk de tekst vanuit de lezer en stel de vraag: "Wat heb ik eraan?". Kijk of de tekst helder en concreet is. Schrap overbodige zinnen en woorden en geef uitleg waar nodig. 
Om een tekst overzichtelijk en scanbaar te maken, gebruik je opsommingtekens of nummers.
 
Maak het lezers makkelijk en kies voor korte stukjes tekst met veel wit tussen de regels en alinea's. 
 
3.  Een goede kop
Maak een aansprekende en korte kop voor de tekst. De titel vertelt waarover de tekst gaat.  
 
Natuurlijk Webdesign maakt gebruik van een zoekmachine-vriendelijk URL. De woorden uit de titel van een artikel of pagina komen namelijk in de URL. Een titel met de juiste trefwoorden is daardoor goed te vinden door zoekmachines. 
 
4.  Actieve stijl
Actieve zinnen spreken meer aan.  "Ik schrijf de teksten voor mijn website." of "De teksten voor mijn website worden door mij geschreven." De eerste zin is actief. De tweede in passieve stijl. Actieve zinnen zeggen in minder woorden hetzelfde. Probeer daarom teksten in een actieve stijl te schrijven. 
 
5.  Nodig uit tot actie
Wat wil je met de website bereiken? Houd je doel voor ogen en help de lezer met de volgende stap. Eindig de tekst met een oproep tot actie.
 
Maak het de bezoeker gemakkelijk met een duidelijke link of button naar andere relevante informatie, een aanmeldingsformulier of contactpagina.
 
Op deze manier houd je de bezoeker op de website.
 
6.  Tot slot
Heb je vragen over het schrijven van teksten voor je website? Neem gerust contact op.
 
Wil je de teksten laten schrijven? Dat kan! Natuurlijk webdesign verzorgt ook de redactie van teksten.

© Natuurlijk Webdesign